White water swimmig
Expedition Vildmark2020-09-17T21:20:35+02:00

Expedition Vildmark

”Vildmarksträning” 20:e maj – 20:e september 2021

Råneälven är den längsta skogsälven i Sverige. Älven börjar i Gällivare, vid Dundrets brant. Med sina 250 km når den genom det vilda skogslandskapet till den lilla byn Råneå där älven möter Bottenhavet. Älvdalen erbjuder riktig vildmark med vida och obebodda skogar och vildmark. Om du har tur får du se spår efter de stora rovdjuren som varg, björn och lodjur. Med forsarna och de lugna strömpartierna är älven ett Eldorado för den som tycker om att paddla kanot och kajak. Du kommer att lära dig hur man klarar sig i Europas sista vildmark i vatten, i skog och under tuffa förhållanden. Under det här vildmarksäventyret kommer du uppleva allt på riktigt med professionella instruktörer vid sin sida som assisterar dig i en riktig vecka full av äventyr.

Dag 1. Älvteknik och räddning

Guider från CreActive välkomnar dig på hotellet/flygplatsen i Luleå för guidad transferresa till det norra skogslandskapet i Råneälvdal i minibuss cirka två timmar. Vid ankomst till älven håller vi en halv dags kurs i  säkerhets- och paddelteknik tillsammans med våra guider i älven innan vi åker i våra uppblåsbara kanoter på vår expedition på älven klass I-III. Vildmarkslunch tillagas över öppen eld vid det vackra Karlsbergsfallet (vacker fors). Paddling sent in på kvällen. Tvårättersmiddag tillagad över öppen eld och kvällsbastu med bad i den uppfriskande älven. Övernattning i tältkåta med sovsäck.

Dag 2 Grundläggande överlevnad

Vildmarksfrukost, den här dagen ska vi utöva riktig skogshantverk och lära oss om överlevnad i vildmarken genom STOP-metoden från svenska specialstyrkor (Stop – Tänk- Orientera – Planera). Vildmarkslunch och middag mellan övningarna. Vi paddlar några timmar innan vi slår läger för kvällen. Övernattning i sovsäck och improviserat vindskydd/bivack.

 

Dag 3 Spårning av vilt & tillaga din egen fångst

Vildmarksfrukost, packning av utrustning och vi fortsätter paddla nedströms längs älven. Lunchstopp på älvstranden. Den här dagen ägnar vi åt viltliv och flora och söker efter spår från de stora rovdjuren och gör lite fågelskådning. Fiske efter middag i älven och tillagar vår fångst. Övernattning i sovsäck i samisk tältkåta.

 

Dag 4 Vandring i djup skog

Vildmarksfrukost och avfärd för en hel dags vandring i djup skog. Upptäck den imponerande stora och gamla tallskogen i tajgaområdet  i Råneälvdal. Vi stannar för lunch på berget med en vacker utsikt. På sena eftermiddagen är vi tillbaka i älven för paddling några kilometer nedströms och gör basläger och middag. Övernattning i samisk tältkåta med sovsäck.

 

Dag 5 Extrempaddling och bäverskådning

Vildmarksfrukost. Avfärd för tuffare paddling. Vi gör en rekognosering och lär oss om forsar och deras egenskaper. Lär dig hur man manövrerar säker i forsar klass II-IV. Lunch på älvstranden. På sena eftermiddagen når vi en mindre älv där vi söker efter bävern och studerar dess sätt att leva. Vildmarksmiddag och övernattning i samisk tältkåta.

 

Dag 6 Paddling i lugnt vatten och bastu

Vildmarksfrukost. Sista dagen av paddling på älven. Vi når Valvträsks floddelta-landskap där vi gör en kort vandring till ett vackert berg. Lunch på en klippa med vacker utsikt av älvdalen. Övernattning i timrad stuga och god tvårättersmiddag och uppfriskande bastu med ett dopp i den kalla älven.

 

Dag 7 Avresa

Vildmarksfrukost. Vi hjälper varandra att packa utrustning och kanoter. Avfärd med minibuss till Luleå, lunch i Luleå och transferresa till flygplats/hotell.

 

Pris från: 15 950 SEK inkl moms (25%) (4 – 8 betalande gäster)

Inkluderat i pris: alla måltider och nödvändig utrustning för aktiviteter nämnda i program, säkerhetsutrustning som hjälmar, selar och våtdräkter, transferresor från Luleå till och från Råneåälvdal, professionella och erfarna guider

Ej inkluderat i pris: personliga föremål, alkoholhaltiga drycker.