Skidexpeditioner i Swedish Lapland2017-05-02T13:34:32+02:00

Sarek Skidexpedition

10 dagars expedition i samarbete med Outdoor Lapland

Gruppstorlek: min 4 – max 12 deltagare.

Nivå 5: väldigt krävande, god fysik.

Datum: Mars April 2016 ( datum ej fastställt)

Dag 1: Du möter guiden/guiderna på Luleå flygplats eller Murjek tågstation, beroende på vilken väg du färdas till Lappland. Med minibuss eller bil färdas vi till Jokkmokk där vi spenderar första natten i Skabramstugorna, i den vackra naturen vid Skabramsjön.

Dag 2: Efter frukost fortsätter vi i minibussen till fjällbyn Ritsem som vi når efter ungefär 2,5 timmars bilkörning, rakt ut i Europas sista vildmark. Vi äter lunch innan vi färdas med snöskoter över den stora sjön Akkajaure och sedan till Kutjajauresjön. Därifrån börjar vi åka skidor. Kisurisstugan är dagens mål och även den sista stugan vi ser innan vi är framme i Aktse, fem dagar senare.

Dag 3: Frukost och sen iväg på en otrolig odyssé genom Sarek. Idag åker vi till Routhesvárásj, ett avstånd på 16 kilomter. Vi slår läger och lagar vår middag och förbereder nattlägret med dubbla liggunderlag och vintersovsäckar.

Dag 4: Vår skidexpedition fortsätter österut genom Routhesvagge och ner till Mikkastugan. Lunch och raster. Mikkastugan är låst och är till enbart för forskargrupper. Men det finns en nödtelefon på utsidan och vi slår läger intill stugan. Dens törsta glaciären i Sarek, från vilken stugan fick sitt namn, Mikkajeg´na, befinner sig just ovanför dalen.

Dag 5: Skarjamassivet söderut kallas vanligen för ”Sareks hjärta” och befinner sig nästan i mitten av nationalparken. Många dalgångar förenas här och det är också här som Rapaälven börjar, som vi nu kommer följa österut. Under dagen kommer vi passera den vida Peilarplatån och senare nedanför Låddebákte. När vi når Skårki slår vi läger för natten.

Dag 6: Vi är i mitt i det magnifika Rapadeltat, en plats där man känner naturens storslagenhet. Denna plats är också känd som ”Rovdjursfyrkanten” på grund av mängden av rovdjur som järv, lodjur och björn. Om vi tittar noggrant lär vi sannolikt se spår efter dessa djur och även kanske djuret själv. Vi tar sikte på Lulep Spádnej, i slutet av deltat, för att där göra vårt nattläger.

Dag 7: Om vädret tillåter åker vi till Pårteplatån och gör läger tidigt. Sen åker vi mot en topp i Pårtefjällområdet.

Dag 8: Det är sista dagen innan vi når Pårtevistet i utkanten av Sarek. På kvällen njuter vi av stugans komfort medan vi känner oss nöjda med våra bragder.

Dag 9: Från Pårte har vi 15 km skidåkning till Kvikkjokk, varifrån vi fortsätter med minibuss till Jokkmokk och Sami Homestay. Sami Homestay är ett bekvämt boende som kännetecknas av den samiska kulturen. Middagen blir samiska specialiteter med smak och ingredienser från Laponia. Efter middagen avslutar vi kvällen med ett bildspel av vår resa genom Sarek

Dag 10: Det kan vara möjligt att spendera några timmar i Jokkmokk innan vi beger oss ner mot Luleå flygplats för avgång.

Pris från : 17 590 SEK per person

Inkluderat i priset: moms 25%, professionell guide/guider, alla transferresor från ankomst till avgång, mat och husrum, skidutrustning, camping- och säkerhetsutrustning.

Ej inkluderat i pris: Flyg till och från Lappland, alkoholhaltiga drycker

Gruppstorlek: min 4, max 12 deltagare.

Nivå: 5, väldigt krävande, god fysik.

Datum ej fastställda för 2016